A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, hogyha vérrög (trombus) alakul ki a szervezet valamelyik mélyen (nem közvetlenül bőr vagy nyálkahártya alatt) futó vénájában.
Általában az alsó végtagot érinti, a combban és a vádliban futó erekben alakul ki. Rendszerint a végtag duzzadása, meleg, lilás-vörös bőr és súlyos esetben fájdalom jelzi.
A mélyvénás trombózis sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát is okozhat.
Trombózis kialakulhat a bőrhöz közelebbi vénákban is, de ez nem annyira veszélyes, mivel jellemzően nem ad embólust a tüdőbe. Komolyabb kockázatokkal akkor kell számolni, ha a mélyebb vénákban keletkezik.
Ha ismeri a tüneteket és a kockázati tényezőket, megelőzheti a betegség szövődményeinek kialakulását.

Milyen jelek figyelmeztetnek a trombózisra?

Nem ritka, hogy a mélyvénás trombózis alattomosan alakul ki, az esetek több mint felében nincsenek markáns, jól észrevehető tünetek.
Ha tünetek alakulnak ki, akkor ezek az alábbiak lehetnek: A trombus kialakulási helye előtti (amerről a véna vére jön) testrész megduzzad.
1.Ez jelentheti a bokák, a lábfej, a vádlik illetve egy egész alsó végtag megdagadását.

  1. Fájdalom a lábakban. Az alsó végtag érintettsége esetén leggyakrabban a vádliban jelentkezik. Amennyiben úgy tűnik, mintha ok nélkül izomláz lenne a vádlijában, az elképzelhető, hogy a trombózis tünete.
  2. Pirosság, illetve melegség a bedagadt terület felett.
    Néha a mélyvénás trombózis első jele a tüdőembólia valamelyik tünete lehet. A tüdőembólia tünetei az alábbiak lehetnek:
  3. Légszomj, fulladás (ez a leggyakoribb tünet).
  4. Köhögés, súlyos esetben véres köpettel.
  5. Mellkasi fájdalom, amely általában mély lélegzetvételre vagy köhögésre súlyosbodik.
  6. Általános panaszok: rossz közérzet, szorongás, szédülés, ájulás.
    Forrás: webbeteg.hu