Az EIS ® mérés közvetlenül a szervezet és a szervek ionkoncentrációit, pH értékét méri, de ezekből az értékekből kiszámolható az ásványi anyagok ionjainak, a szabadgyökök és a hormonok szintje is. Az EIS ® vizsgálat tájékoztatást ad a vérzsír, a májenzimek, a vércukor, a koleszterin és a neurotranszmitterek (idegi ingerületátvivő anyagok) mennyiségéről is. Ezeket az adatokat a program egy 0-tól 100-ig terjedő abszolút skálán helyezi el, majd egy matematikai eljárással negatív illetve pozitív értékekké alakítja át. A nulla, vagyis normál értékeket úgy határozták meg, hogy felvették több ezer egészséges ember mérési adatait. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy minden betegségnek, elváltozásnak különböző, egy-egy patológiára határozottan jellemző mérési diagramja alakul ki, ezért ezenkívül 700 féle betegség jellemző adatait is betáplálták, például 2-es típusú cukorbetegekét. Minden betegségcsoportban 2000-3000 pácienst vizsgáltak meg EIS ®-sel, ezek lettek a betegségek kontroll csoportjai, ezekhez hasonlítja a mért adatokat.


Az emberi szervezetben lévő intersticiális víz tulajdonságait vizsgáljuk, úgy, hogy 1,28 V feszültségű egyenáramot kapcsolunk a két kéz(tenyér), a két talp és a homlok két pontja közé felváltva. Mérjük az egyenáram változásait, ebből az eszközhöz kapcsolt számítógép nagyon sok matematikai és statisztikai művelet elvégzése után hozza ki az eredményt.

A páciens tenyereit és csupasz talpait egy-egy fém lapra helyezi, és a homlokán is elhelyezésre kerül 2 elektróda A rendszer 3 x 22 mérésben vizsgálja át a teljes szervezetet. A páciens a vizsgálat közben semmit nem érez.

Van-e az EIS vizsgálatnak kockázata, mellékhatása? A vizsgálatnak semmilyen kockázatát, mellékhatását nem találták. A vizsgálatot nem végezzük el olyan pácienseknél, akiknek a szervezetükbe valamilyen elektromos eszközt ültettek be (pl. pacemaker, hólyagstimulátor, stb.), terhességben a 6. hónap után, végtaghiány vagy bőrhiány tenyéren vagy a talpon. Izületbe beépített fém (pl. csípőprotézis) megváltoztathatja az eredményt, ezért külön megítélést igényel.