Oxigénterápiákról általánosságban

A szervezet megfelelő működéséhez életünk minden percében 1 liter oxigénnek kell eljutnia a sejtekhez. Ideális esetben ezt a vér megfelelő oxigénellátása biztosíthatja. A környezeti ártalmak, az egészségtelen életmód, valamint az életkorból adódó szívfunkció- és érrendszer-változások sajnos fokozatosan csökkenthetik a vér oxigénnyomását.

Mit lélegzünk be?

Az ideális az lenne, ha a levegő minden egyes köbcentiméterében 20 000 negatív oxigénion lenne. Ez a mennyiség azonban napjaink Budapesten levegőjében vélhetően mindössze kb. 50 – 100 ion/cm3, vidéken 300 – 400 ion/cm3, nem rendszeresen szellőztetett zárt terekben 25 – 30 ion/cm3. A szervezetünk természetesen kompenzál – egy ideig. Ezután bekövetkezhetnek idegi és fizikai alulműködések.

Az oxigénterápia története

A hypoxia egy progresszívan kóros állapot, melyet az oxigénhiány vagy az oxigénellátás zavara következtében a biológiai szövetek anyagcseréjének, működésének és szerkezetének rendellenes megváltozása okozhat. A hypoxia, vagy oxigénhiányos állapot lehet általános vagy lokális.

„Az összes komoly megbetegedés esetében vele járó alacsony oxigén állapotot találtunk. A testszövetek alacsony oxigénellátottsága bizonyosan betegséget jelez. A hypoxia, vagy oxigénhiány a szövetekben az összes degeneratív megbetegedés alapvető okául szolgál.”- Dr. Stephen Levine
„A ráknak csak egy fő oka van. Ez pedig a testi sejtek normál légzésének anaerob (oxigénhiányos) légzéssé válása.” – Dr. Otto Warburg, rákkutatásért Nobel díjjal kétszeresen kitüntetett

Felfedezése óta, egyre több tudományos kutatás és vizsgálat révén felismerték az oxigén fontosságát az életben. Az oxigént széles körben alkalmazzák különböző kóros állapotok kezelésére.   Eleinte a tüdő megbetegedések, újszülött kori atelektázia, tüdő kollapszus és asztma, majd fokozatosan a szív és agyi megbetegedések terén.

Az oxigén terápia otthoni alkalmazása a 70-es évek végétől jelent meg.  Az Amerikai Egyesült Államokban 1987 februárjában rendezett „First International Home OxygenTreatment Research Meeting” találkozón szakértők rámutattak, hogy az otthoni oxigén terápia jelentős mértékben csökkentheti a halálozási arányt bizonyos megbetegedésekben.

A tudomány és a technológia fejlődésével a humán kutatások a test külső részeitől a belső sejtekig, onnan pedig a molekuláris szintig fejlődött. Széles körben elismert tény, hogy az oxigén fontos szerepet játszhat a sejtek anyagcsere folyamataiban.

A legkülönfélébb tünetek, megbetegedések okozója lehet az oxigénhiány:

– Krónikus fejfájás, szédülés, ájulás
– Emlékezetkihagyás
– Mentális zavarok, szorongás, depresszió
– Fáradékonyság, levertség, fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenésének érzése, szellemi kimerültség
– Elalvási nehézségek
– Időjárás-érzékenység kialakulása
– Betegségekre való hajlam fokozódása
– Visszatérő fertőzések és gombásodás
– A keringési rendszer betegségei, szívelégtelenség
– Az immunrendszer károsodása
– Légzési nehézségek
– Rossz emésztés elhízás
– Impotencia.

 

Forrás: Internet