Ózonterápiákról általánosságban

Az ózon egy instabil, ám nagyon hasznos molekula. Nem más, mint az oxigén 3 atomos formája: a megszokott kétatomos (O2) oxigén-molekula helyett az ózon 3 oxigénatomot foglal magában. Az ózon csak akkor marad hosszasan ebben a háromatomos formában, ha bizonyos külső körülmények ezt lehetővé teszik, egyébként (normális légköri nyomás mellett) mintegy 20 perc alatt szétbomlik, egy kétatomos oxigén molekulává és egy rendkívül reaktív egyatomos oxigénné. Ez az egyatomos oxigén nagyon könnyen reakcióba lép bármilyen olyan anyaggal, aminek nincs helye az emberi szervezetben, beleértve a kórokozókat (vírusok, baktériumok) és a szintetikus vegyületeket, mint például a gyógyszerek visszamaradt részei. Ez az alapja az ózon gyógyászati és kozmetikai felhasználásának.

Maga az ózon egy kékes színű, jellegzetes szagú gáz, amit ismerhetünk a fénymásolókból, ott is ez a gáz képződik. Nevét is innen kapta, az ozein szó jelentése görögül „szagolni”. Az ózon túl nagy mennyiségben belélegezve mérgező, ám a bőrre kerülve, vagy kis mennyiségben a véráramba fecskendezve számos áldásos hatással bír.

A gyógyászatban az ózonnak számos felhasználása ismert lehet:

– Vírusok, baktériumok, élesztő-szerű és fonalas gombák, protozoák inaktiválására
– Az immunrendszer aktiválására
– Artériák, vénák és hajszálerek „tisztítására”, a vérkeringés élénkítésére
– Gyulladáscsökkentésre a bőrfelületen- Bőrön keresztül fájdalomcsökkentésre
-Psoriasis bőrfelületi tüneteire
– Fekélyes sebek körüli bőrfelület kezelésére.

Az ózonterápia felhasználása:

– Levegőbe: levegő sterilizálása, vírusok, baktériumok és a penész elpusztítása. Ágyneműk, cipők szagtalanítása, fertőtlenítése is jó lehet.
– Vízbe: ivóvízbe, száj öblítésére (fogak megóvása érdekében is hasznos lehet), fürdésre, élelmiszerek esetleges méregtelenítésére (nyers zöldség, nyers gyümölcs, nyers hús)..

 

Forrás: Internet