A thrombophlebitis akkor alakul ki, amikor egy véna valamilyen okból kifolyólag begyullad és ezt követően a gyulladt érben egy vérrög alakul ki. A visszérgyulladás általában az alsó végtagok betegsége, azonban thrombophlebitis ritkán kialakulhat a kar, illetve a nyak vénáin is.


A „thrombo” azt jelenti: vérrög, a „phlebitis” azt jelenti: a véna gyulladása. Az érintett véna elhelyezkedhet a bőrhöz közel, ilyenkor felszínes thrombophlebitisről beszélünk, de lehet mélyen az izmokban is mélyvénás trombózist okozva. A mélyvénás trombózis fokozza a súlyos szövődmények kockázatát, ide értve a tüdőembólia kialakulását.
A thrombophlebitist általában huzamosabb ideig fennálló inaktivitás eredményezheti, például egy hosszú autóút, vagy repülőút, illetve műtét utáni hosszabb ágynyugalom során is kialakul. A csökkent izommozgás csökkenti a vénák keringését, és ez lehetővé teszi, a vér megalvadását és a vérrög kialakulását. Bénulás, bizonyos daganatok és az ösztrogén tartalmú hormonkészítmények szintén visszérgyulladást okozhatnak. Az öröklött véralvadási zavarok is fokozhatják a betegség kialakulásának kockázatát.
A különböző házi praktikák segítségével csökkenthető a fájdalom és a vérrög kialakulásának kockázata. Különböző kezelések, ideértve a gyógyszeres és műtéti kezelést, szintén rendelkezésre állnak.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A thrombophlebitis tünetei az alábbiak lehetnek:

 1. az érintett terület melegsége, nyomásérzékenysége és fájdalma;
 2. az érintett terület kipirosodása és duzzanata.
  Ha egy felszínes véna érintett, a bőr alatt tapinthatóvá válik egy piros, kemény, nyomásérzékeny köteg. A betegek többségénél a mélyvénás trombózis nem okoz semmiféle tünetet. Némely esetben az érintett végtag – főleg felálláskor és járkáláskor – duzzadt, nyomásérzékeny és fájdalmas lehet, illetve a megbetegedés lázzal járhat. A thrombophlebitis rizikófaktorai A trombózist leggyakrabban egy vérrög okozza.

A vérrög gyakran a vér elégtelen keringése miatt alakul ki. A trombózis kockázata fokozott, hogyha Ön:

 • hosszú ideig nem mozog, például egy gépjárműben vagy repülőgépen ül;
 • hosszú ideig ágyban fekszik, például műtét, szívinfarktus vagy egy lábtörés után;
 • olyan típusú daganatos megbetegedése (például hasnyálmirigyrákja) van, ami a véralvadást elősegítő faktorokat termel;
 • a karok, illetve a lábak bénulását eredményező stroke-on esett át;
 • ha Önnek pacemakere (beültetett szívritmus-szabályozója) vagy centrális vénás kanülje van (egy vékony flexibilis cső a vénában), így megnövekszik az érfalak irritációja és csökken a véráramlás;
 • terhes, vagy éppen most szült – ilyenkor fokozott nyomás nehezedik a kismedence és az alsó végtagok vénáira;
 • orális fogamzásgátlót vagy hormonpótló kezelést alkalmaz, ami növelheti a véralvadási faktorok vérszintjét;
 • családjában különböző véralvadási zavarok fordultak elő;
 • túlsúlyos vagy elhízott;
 • dohányzik;
 • visszérbetegségben szenved – a vérrög előszeretettel alakul ki a felszínes visszerekben.
  Minél több kockázati tényezője van, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki trombózis. Hogyha egy, vagy több rizikófaktor jelen van Önnél, a huzamosabb ideig tartó inaktivitás – többek között egy hosszabb autó-, illetve repülőút, illetve tervezett műtét – előtt mindenképpen beszélje meg a megelőzés lehetséges formáit orvosával!
  Forrás: webbeteg.hu