Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, „előszobája” lehet bizonyos daganatos betegségeknek.


Igyon „kalóriatudatosan”: kerülje a cukortartalmú italokat, fogyasszon inkább ásvány- vagy csapvizet, édesítőszer nélküli gyógynövény- vagy gyümölcsteát, gyümölcslevet. Fogyasszon naponta legalább másfél liter folyadékot!
Fogyasszon naponta legalább 30 gramm rostot: teljes kiőrlésű pékáruval és hüvelyesekkel (pl. zöldbab, borsó) könnyen fedezheti szükségletét, igyekezzen minden étkezéskor enni ezekből.

Mondjon búcsút a gyorsételeknek! A félkész, előkészített és gyors(éttermi) élelmiszerek, rengeteg cukrot és zsírt tartalmaznak, melyek kedveznek a különböző rákos betegségek kialakulásának.
Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget: a napi öt étkezés során bevitt 650 gramm az optimális, például napi három adag főtt zöldség, ehhez salátaként jöhet nyers is, majd a másik két étkezés során jöhet a gyümölcs.

Vásároljon lehetőleg hazai (vagy) ellenőrzött, szezonra jellemző zöldséget, gyümölcsöt, és mindent mosson meg alaposan fogyasztás előtt!

Kerülje a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, táplálkozzon kiegyensúlyozottan: a természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.

Legfeljebb 500 gramm húst egyen egy héten (mondjuk két alkalommal), a vörös húsok (marha, sertés) helyett válassza a baromfit. Ritkán fogyasszon kolbászféléket, kerülje a sózott, pácolt, füstölt húsokat! Az ételeket lehetőleg könnyűre készítse el: rövid ideig, alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal. A sütés helyett párolja, főzze a húsokat és a zöldségeket, kerülje a túlzottan csípős ételeket. A zsiradékot ne hevítse túl (füstölésig) és ne egyen égett ételt!

A nők naponta maximum egy, a férfiak naponta legfeljebb két pohár alkoholt igyanak.

Csekély mennyiségű alkohol védi az artériákat az elmeszesedéstől.

Csökkentse sófogyasztását: ízesítsen inkább gyógy- és fűszernövényekkel! Kerülje a sózott élelmiszereket, mint például a szalonna, sonka, kolbászfélék. A sok sót fogyasztók körében, sokkal nagyobb a gyomorrák kialakulásának esélye.
Szabaduljon meg a penészes ételektől, ugyanis a penészben lévő gombák növelik a májrák kialakulásának kockázatát.
Ugyanígy járjon el a barnás, löttyedté vált (méreganyagot tartalmazó) gyümölcsökkel is: dobja ki az egész gyümölcsöt, ahelyett, hogy levágja a barnás részt.

Forrás: webbeteg.hu